SSTYLE - UTCAI HARC - Küzdősport - Önvédelem
Ez az oldal cookie-kat, azaz sütiket használ. Nem a nagyobb felhasználói élményért, nem is kémkedni, hanem
hogy egyáltalán működjön. További (értelmes) információk...

Mi az SSTYLE ? Az sstyle a 90-es évek eleje óta folyamatosan fejlődő utcai harcos önvédelmi illetve küzdősport rendszer. Magyar fejlesztés, kimondottan a valós, utcai és más kötetlen helyzetek kezelésére lett kifejlesztve. Mivel elsősorban a szituációk küzdelmi részére koncentrál, ezért is nevezzük inkább utcai harcos irányzatnak. Jellegét tekintve az ún. taktikai önvédelmi rendszerek és a küzdősportok/harcművészetek között helyezkedik el. Előbbiekhez képest jóval harcosabb hozzáállást mutat, utóbbiaktól pedig a szabadabb technikai megoldásokban különbözik. Az sstyle nem más irányzatokból lett összeollózva, hanem teljesen független, az alapoktól felépített saját rendszer. Alapelvei, mozgása, küzdelmi filozófiája modern, tudományos elvek alapján, a valósághoz ragaszkodó gondolkodásmód szerint lett kidolgozva, ezért sokszor jelentősen eltér az ismert, de a hazai viszonyokhoz kevésbé illeszkedő rendszerekétől. Az sstyle ún. állóharcos irányzat. Széles körű ütő, rúgó, közelharcos és földreviteli technikákat tartalmaz, eredetileg kifejezetten szabadtéri, utcai szempontok szerint fejlesztve, ahol változó környezeti, terep, évszak- és időjárásviszonyok lehetnek, ellenfeleink pedig szinte biztosan súlyosabbak, erősebbek, hosszabb végtagúak, viselkedési korlátaik nincsenek, és általában többen is vannak. Az sstyle erre a szélsőségesnek tűnő, ám nagyon is valós küzdelmi problémára igyekszik hatékony megoldásokat felmutatni. Az sstylenak küzdősport változata is kialakult, az elvek és mozgásanyag megtartásával. A behatárolt küzdőtér és sportszerű keretek eredményeképp, ez a változat leginkább a thaiboxra, mint a legszabadabb, de még sportnak tekinthető állóharcos rendszerre hasonlít, de annál mozgékonyabb és más küzdelmi megközelítést alkalmaz. Miért pont az SSTYLE ? Amikor valaki sportot, rendszert választ, sok szempontot érdemes mérlegelnie, talán többet is, mint gondolná. Ezért, egy kis gondolatébresztőnek, igyekeztünk az sstyle ún. stílustól független jellemzőit összeszedni.
  • Az sstyle, az alapítók szándékai szerint, kissé maximalista irányzat. Valódi, utcára, szabad- vagy sportküzdelemre való rendszer, azaz a léc nincs alacsonyan. Ám ezt olyan hatékony és egyénre szabott edzésmódszerek támogatják, amilyennel más edzéseken valószínűleg nem, vagy csak elvétve találkozhatsz.
  • Az sstyle ideális azok számára, akik nem feltétlenül jó mozgásúak, ám azzá szeretnének válni. Az alapítók közül többen indultunk így, ezért a fejlesztés során különösen nagy hangsúlyt fektettünk erre, és mára kiemelkedő eredményeket tudunk felmutatni. Tégy egy próbát! Nyugodtan kijelenthetjük, itt mindenki magasabb szintre jut, mint amire számít.
  • Ugyanígy, ha valahol más edzésen, akaratod és elszántságod ellenére, egy bizonyos küzdelmi vagy fizikai szintet nem tudtál átlépni, akkor ugyancsak itt a helyed. Ez persze nyitott gondolkodású embert feltételez, aki hajlandó és képes már berögzött dolgain változtatni, saját fejlődése érdekében.
  • Sstyle-on minden "miért?" kérdésedre pontos és kimerítő választ kapsz, nincs homályos terelés, körbemagyarázás. Itt mindennek oka és érthető magyarázata van, ugyanakkor nyitottak vagyunk minden felmerülő érdekes megoldásra is. A fejlesztés még nem állt le, reméljük soha nem is fog.
  • Az sstyle a gyorsan tanulható irányzatok közé tartozik, ez kifejezett cél volt a fejlesztésekor. Persze aki évek helyett hónapokban gondolkodik, az nagyon téved. Nincs az a rendszer, nincs az a mozgás, ami kellő számú ismétlés nélkül megfelelően rögzülne, ez az emberi tanulás sajátja, csodát mi sem tudunk tenni.
  • Az sstyle ún minőségi, technikai jellegű edzésrendszerrel dolgozik, ezért az állóképességi és erőnléti edzés nem annyira hangsúlyos. (Az újak ezt állítólag nem így érzik kezdetben :-) ) Amennyiben elértük a technikai és küzdelmi gyakorláshoz szükséges szintet, minden energiánkat a technikai fejlődésre fordítjuk. (Ez a küzdősportos versenyzői szintre természetesen nem vonatkozik, hiszen ott mind az erőnlét, mind az állóképesség is kiemelt fontosságú.)
  • Az edzéseken mindenki ugyanúgy fontosnak tartja edzőtársai fejlődését mint a sajátját, hiszen jól gyakorolni csak hasonlóan képzett párokkal lehet. Ezért a viszony közvetlen, javítjuk egymás hibáit, mindenki ott segít ahol tud. Ez a magatartás többszörösen megtérül a későbbiekben.
  • Az sstyle egyik legfontosabb alapelve, hogy mindenki annyi terhelést kap, amennyit még épp elbír, és ezt nagyon komolyan vesszük. Itt ismeretlen az újoncok “betörése”, vagy a képzettebb edzőtárs általi leiskolázás, nemtörődöm hozzáállás miatti sérülés. Úgy mondjuk, a terhelés akkora, hogy nem baj ha a gyakorló mosolya nem teljesen őszinte, de a lényeg hogy sose torzuljon grimasszá.
  • Az sstyleban nincsenek fokozatok, vizsgák, rangok, övek, csíkok, csakis a tudás és az emberi magatartás számít.
  • Az sstyle nem üzleti alapú, nincsenek bújtatott költségek, légből kapott vizsgadíjak stb. A teljes költséget a terembérlet elosztása és az egyéni védőfelszerelések teszik ki.

Copyright 2015 SSTYLE Csapat